Z úspěšného zaměstnance zkrachovalým podnikatelem

Hrdina tohoto příběhu původně spokojeně pracoval jako hlavní pekař v jedné menší pekárně. Jen on znal originální receptury a dokázal upéci tak chutný chléb, pečivo a koláče jako málokdo v oboru. Za jeho výrobky se sjížděli zákazníci z široka daleka, mezi kolegy se těšil uznání a z pravidelného platu bez problémů uživil celou rodinu. Zdálo se, že pekařovi ke štěstí a spokojenosti nic nechybí.

Být dobrým zaměstnancem automaticky neznamená mít předpoklady pro úspěšné podnikání.

Jenže pak do pekárny nastoupil nový ředitel. S hlavním pekařem si nepadli do oka a začali se přít kvůli malichernostem. Netrvalo dlouho a nekonečnými šarvátkami znechucený zaměstnanec praštil do stolu: „Tohle nemám zapotřebí, raději se udělám pro sebe a začnu podnikat!“

Snadno našel vhodný prostor k pronájmu a banka se nezdráhala přiklepnout mu úvěr v požadované výši, i když to obnášelo zastavit všechen rodinný majetek včetně rodinného domu a chalupy na horách. Po pár měsících měl pekárnu vybavenou nejmodernějšími technologiemi na leasing a v ní schopné zaměstnance.

Rozjet firmu úspěšně znamená být předem připraven i na rizika. Jen tak se z vás může stát úspěšný podnikatel.

Vypadalo to slibně, ale problémy na sebe nenechaly čekat dlouho. Při rozjezdu se finančně zcela vyčerpal a dodavatelé nechtěli novému zákazníkovi dávat na dluh, musel tedy si půjčit peníze od známých a rodiny, aby měl na suroviny. Stále se mu nedařilo přilákat dostatek zákazníků, aby pekárna přinášela zisk.

Rok a půl se statečně pokoušel situaci zvrátit ve svůj prospěch, ale místo toho se dopouštěl jedné chyby za druhou. A dluhy narůstaly. Definitivně zkrachoval v okamžiku, kdy mu zkušení pekaři, které tak pracně získával na svou stranu, utekli ke konkurenci.

Poslední ranou do zátylku byla vysoká finanční sankce, kterou po něm požadoval pronajímatel budovy zkrachovalé pekárny. Bohužel oprávněně – pekařovi se nechtělo vyhazovat peníze za právníka, a tak podepsal smlouvu, které příliš nerozuměl. A neměl páru ani o účetnictví a daních, takže se cítil zaskočen, když mu finanční úřad vyměřil vysoké pokuty.

Nerozvážným podnikáním můžete ohrozit nejen firmu, ale i sebe a svou rodinu.

Byl zkrátka mistr ve svém oboru, ale špatný podnikatel. Úspěšný podnikatel totiž musí umět myslet na případná rizika, a tento je podcenil. Přesto to s ním nakonec šťastně dopadlo. Pekařovo manželství zkoušku ohněm vydrželo, jen se museli přestěhovat z vlastního domu do pronajatého malého bytu a místo na chalupu teď jezdí na víkendy k babičkám. Někdejší zkrachovalý podnikatel je už dnes opět v pozici spokojeného zaměstnance.

Avšak nemine den, aby si nepřipomněl tvrdě získanou zkušenost. Ví, že být dobrým pekařem a péct dobrý chleba automaticky neznamená mít předpoklady pro podnikání: řídit lidi, znát marketing, obchod, účetnictví, daně a právo. A také ví, že není žádná ostuda zůstat „jen“ dobrým zaměstnancem, protože bez takových se neobejde žádný podnikatel.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *